Zaščita terase z oljem

Masivni les, uporabljen kot konstrukcija ali okras zunanje stene hiše, oblikovan v lep kos pohištva, položen kot parket ali terasa, vedno deluje domače in toplo, a hkrati prestižno. Pravilno izbran, obdelan in vzdrževan je uporaben desetletja.

Helios
Pravilno izbran, obdelan in vzdrževan masivni les je uporaben desetletja.

Masivni les lahko zaščitimo s celo vrsto premazov (akrilni, poliuretanski, oljni oz. vodni ali topilni, sintetični ali naravni, 1K ali 2K …). Pri njegovi zaščiti z naravnimi rastlinskimi olji, lesu poudarimo njegove lastnosti: naravno barvo, estetski izgled in toplino. Olja prodirajo globoko v strukturo lesa, pustijo njegov izgled naraven, površina pa je na dotik prijetno mehka.
Za zunanje površine se najpogosteje uporabljajo olja za terase ali poimenovana s tujko, decking olja (npr. Belinka Oil Decking, Helios Biohel Decking oil). Terase so izpostavljene zahtevnim vremenskim razmeram, med katerimi so zastajanje meteorne vode na horizontalni podlagi (dež poleti in sneg pozimi) ter močno sonce (dimenzijska nihanja lesa) in z njim škodljivi UV žarki. Podvržene so tudi napadom lesnih škodljivcev (insekti, glive in plesni) in obrabi zaradi pohodnosti (razenje s peskom pod čevlji) ter soli ob morju ... Za zunanje površine zato uporabljamo lesne vrste, ki so že brez zaščite zelo odporne na vremenske razmere in škodljivce. To so sibirski macesen, kostanj, akacija, tik, ipa, merbau …
Zaradi odsotnosti zaščitnega filma, olja niso sposobna ščititi njegove površine tako kot lazure, ki imajo zadostno debelino filma, vendar ravno zaradi te lastnosti ne pride do pokanja in luščenja filma.
 Ko les pričenja pridobivati sivkast izgled, je čas za njegovo osvežitev.

Več v reviji Gradbenik št. 7-8 / 2020

Fotogalerija