Zaščite betonskih površin

Beton je vse bolj pogosto predviden ne le kot nosilni material, temveč tudi kot arhitekturni element. Prav tako so v »modi« arhitekturni betonski tlaki, ki so lahko prani, brušeni, ščetkani, tiskani …

Zaščite betonskih površin
Hotel Park, Rovinj - HA-BE Protect Tao Ultra

Da se poveča trajnost betonskih elementov ter omogoči lažje vzdrževanje in čiščenje, jih je nujno potrebno zaščititi. Površinske zaščite v splošnem delimo na povsem nevidne, ter takšne, ki ustvarijo pol mokri, mokri ali mat videz.
Zaščita na bazi vodnega stekla Pieri Protect Mineral deluje tako, da prodre v beton, kemijsko reagira ter dodatno utrdi betonsko površino. Uporablja se lahko kot samostojna zaščita ali v kombinaciji z nevidno hidrofobno zaščito. Za prane betone se najpogosteje uporablja zaščita PIERI EARLY PROTECT.
PIERI Hydroxi 2000 je nevidna zaščita z močnim hidrofobnim učinkom. V kolikor želimo maksimalno nevidno zaščito, uporabimo dve vrsti zaščit. Kot prvi sloj uporabimo globinsko zaščito HA-BE PROTECT NTI, kot drugi sloj pa zaščito z ekstremno močnim hidrofobnim učinkom HA-BE PROTECT Nano. HA-BE Protect NTI lahko kombiniramo tudi z zaščitami, ki ustvarijo pol mokri ali mokri videz. S HA-BE PROTECT TAO Ultra dosežemo pol mokri videz, s HA-BE PROTECT SIL pa mokri videz.
HA-BE Durahit Concrete Impregnation 100 je zaščita, ki je največkrat uporabljena na avtocestnem programu in zagotavlja globoko penetracijo v beton in s tem maksimalno zaščito elementa.
Za anti-grafitne zaščite je zelo pomembno, da minimalno spremenijo videz betona. PIERI Graffistop SP Aqua je zaščita proti grafitom na vodni osnovi. Grafit se odstrani s čistilom PIERI Graffistop Cleaner. RECKLI GRAFFIX BASIC je zaščita proti grafitom višjega ranga. Grafite se odstranjuje z RECKLI GRAFFIX Cleaner.

Več v reviji Gradbenik maj 2020

Fotogalerija