ETICS fasade

Fasade glede na izvedbo ločimo na kontaktne, prezračevane in obešene. Kontaktne fasade, izvedene s tankoslojnim ali debeloslojnim ometom, se najpogosteje uporabljajo za individualne družinske hiše in večstanovanjske objekte.

ETICS fasade

V članku so podrobneje predstavljene kontaktne fasade s tankoslojnim ometom (angl. External Thermal Insulating Contact System - ETICS).V Evropski uniji je ETICS mogoče legalno ponuditi na trgu le, če ustreza zahtevam za namestitev CE oznake. Z namestitvijo oznake CE na izdelek proizvajalec prevzame polno odgovornost, da je izdelek skladen z vsemi zakonskimi zahtevami in standardi. V primeru ETICS-a to pomeni, da je bila zanj izdelana evropska tehnična ocena (angl. European Technical Assessment - ETA) po evropski smernici za izdelavo tehničnih soglasij (angl. European Technical Approval Guideline ETAG 004) in da ima proizvodni obrat, ki ETICS proizvaja, vzpostavljeno ustrezno kontrolo proizvoda ali proizvodnje po predpisanem načrtu kontrole ter vse to potrjeno s certifikatom o nespremenljivosti lastnosti proizvoda ali s certifikatom o skladnosti tovarniške kontrole.

Kot pove že samo ime, je ETICS fasadni sistem, v katerem so vsi deli sistema medsebojno v polnem stiku. Izjema je stik toplotne izolacije s podlago, kjer je pri nekaterih sistemih mogoč - odvisno od predpisanega načina lepljenja - tudi delen stik s podlago (steno).

 

Več v reviji Gradbenik