Fasadni sistem za zaščito pred udarci toče

V zadnjih nekaj letih smo bili priče nekaterim močnim neurjem s točo, pri čemer je bilo poleg kritine in ostrešij stavb poškodovanih tudi mnogo kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov.

Fasadni sistem za zaščito pred udarci toče

Običajno na našem področju zrna toče dosegajo velikost okoli pol centimetra do enega centimetra v premeru, v močnejših neurjih pa dva do tri centimetre. Po statističnih podatkih, dobljenih na podlagi dolgoletnih beleženj vremenskih razmer, pa se neurje s točo, katerih zrna dosegajo velikost kokošjega jajca (okoli 5 cm), pričakuje s povratno dobo deset let. Tako obstaja precejšnja verjetnost, da bo v življenjski dobi fasade prišlo enkrat, oziroma lahko tudi večkrat, do udarca toče velikosti pet centimetrov.

V zadnjih desetih letih smo se navkljub »statističnim pričakovanjem« srečevali s tovrstnimi neurji bolj pogosto, zrna toče pa so v nekaterih primerih celo presegala pet centimetrov premera. Veliko število izredno močnih neurij je bilo v letu 2008 in 2009, pri čemer je bilo zaradi toče registriranih preko 10.000 poškodb fasade in/ali stavbnega pohištva na fasadi. Višina škode je znašala približno 110 milijonov evrov.

V podjetju JUB so se odločili, da fasadni sistem Jubizol Strong proti toči testirajo v skladu z standardom ANSI FM Approval 4473. Na testiranju se je Jubizol Strong odlično obnesel, saj se je uvrstil v najboljši, četrti razred. To pomeni, da celo pri udarcu ledenih krogel premera 50,8 mm s hitrostjo preko 140 km/h ni bilo vidnih poškodb. Za primerjavo: betonski strešniki se običajno uvrstijo v tretji razred.