VSESTRANSKA UPORABNOST BETONA - TUDI DOMA

Beton od nekdaj velja za vsestranski material, s katerim smo ljudje zgradili že zgodovinske arhitekturne objekte kot je rimski Panteon.

Alpacem Cement - uporabnost betona

Danes je v sodobni arhitekturi in infrastrukturi ključni igralec, s katerim gradimo vse od podtalnih struktur do najvišjih stavb. Beton svojo vsestranskost kaže tudi v uporabnosti za bolj prefinjene izdelke.

To so dokazali tudi študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Na delavnicah oblikovanja iz betona so v sodelovanju s strokovnjaki iz industrije odkrivali inovativne načine, kako beton preleviti v element notranjega dizajna ali urbano opremo. Nekatere izdelke razstavljajo na razstavi »Beton 2.0: dom in svet«, ki si jih lahko do sredine maja ogledate v centru Ljubljane v Mali galeriji Banke Slovenije. 

Alpacem Cement - uporabnost betona

 Beton je temelj našega bivanja 

Beton je v vsakdanjih gradnjah večinoma skrit material, vendar je še kako prisoten. Je eden od tistih materialov, ki se nam zdi samoumeven, a predstavlja temelj našega bivanja. »Edinkrat, ko lahko povprečen človek pride v stik s tem materialom, je ob kakšni sanaciji ali rušenju stavb. Pri delu z betonom pa dobimo ideje, kaj vse bi s tem materialom lahko naredili. Ta uvid smo povezali z delavnicami Fakultete za arhitekturo,« je povedal dr. Luka Zevnik iz podjetja Zevnik Lab, ki je skupaj s podjetjem Alpacem Cement iz Anhovega omogočilo delavnice za študente. 

Alpacem Cement - uporabnost betona 

Ko se združita stroka in industrija 

Na delavnici Doma z betonom so študenti arhitekture pod mentorstvom strokovnjakov razvijali izdelke iz betona za domačo uporabo, na drugi delavnici pa so oblikovali urbano opremo. »Študenti iz teh izkušenj pridobijo neprecenljive lekcije, ki jim bodo koristile v prihodnosti, ko zapustijo varno zavetje akademskega okolja. Kljub temu, da so bili v fakultetnem okolju podučeni s strani izkušenih profesorjev, so se zdaj soočili z realnimi izzivi praktičnega dela,« je na otvoritvi razstave izdelkov dejal prof. Mihael Dešman, dekan Fakultete za arhitekturo, Zevnik pa je dodal, da je za podjetja v industriji še kako pomembna interakcija inženirja in arhitekta, da lahko na koncu nastane izdelek, ki nima vrednosti samo v materialu, ampak tudi v obliki in funkcionalnosti. 

Vedno pomembnejša vloga trajnostno narejenega betona 

Pred 200 leti smo dobili portlandski cement. Z njim je bila postavljena osnova, da smo zgradili moderno civilizacijo. 150 let nazaj smo se srečali z armiranim betonom, ki je v tem kratkem času, kot najmlajši izmed najpomembnejših konstrukcijskih materialov, pridobil absoluten primat pri gradnji, pove dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement, ki je na otvoritvi razstave izpostavil: »Betona v gradbeništvu uporabimo več kot vseh drugih gradbenih materialov skupaj. Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo njegova vloga le še pomembnejša. Zato je lepo, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine.«

Alpacem Cement - uporabnost betona

 Alpacem Cement - uporabnost betona

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je odprta za oglede od torka do sobote med 11.00 in 19.00 uro v Mali galeriji Banke Slovenije do 16. maja 2024. 

Fotogalerija