Dekorativne tehnike za notranje zidne površine

Ko je potrebno notranje zidne površine prebarvati, se lahko srečamo s celo paleto premazov, ki se med seboj razlikujejo tako po kakovosti in s tem povezanimi funkcionalnimi lastnostmi kot tudi po končnem izgledu premaznega filma, ki pomembno vpliva na videz prostora in ne nazadnje tudi na počutje ljudi, ki se zadržujejo v njem.

Helios - dekorativne tehnike
Na skoraj katerikoli zidni površini lahko pričaramo zelo originalni izgled zarjavelega železa ali oksidiranega bakra

Ker je izbira premazov zelo široka, vsekakor ni več nobene potrebe, da bi bile stene obarvane samo belo ali kvečjemu v pastelnih odtenkih. Kombinacije barvnih tonov in dekorativnih tehnik pa so tako rekoč brezmejne.
Dekorativna tehnika v povezavi z zidnimi površinami je način nanosa izbranega premaza ali premaznega sistema s predpisanim orodjem, ki omogoča izdelavo vzorca oziroma izgleda, ki ima poseben dekorativni učinek. Nekatere dekorativne tehnike so precej enostavne in jih lahko izdela tudi neprofesionalni uporabnik, za nekatere pa je potreben tako trening kot tudi smisel za kombiniranje in estetiko, kar zahteva izvedbo s strani profesionalnega slikopleskarja.
Večina dekorativnih tehnik je izdelana z visoko kakovostnimi materiali, ki istočasno omogočajo dolgotrajno mehansko zelo odporno zaščito stenskih površin, za katere je značilno minimalno navzemanje umazanije, možno jih je mokro čistiti, zaradi česar ni potrebno pogosto obnavljanje.
 
V zadnjih petnajstih letih je število dekorativnih tehnik začelo strmo naraščati, skoraj bi lahko rekli, da na zidu lahko ponazorimo skoraj vsak izgled ali vzorec, ki ga ali najdemo v naravi ali pa si ga preprosto izmislimo. Predstavljamo vam videz zarjavelega železa in oksidiranega bakra.

Več v reviji Gradbeni september 2020