Gradnja pasivne hiše – 4. del: montaža na temeljno ploščo

V dosedanjih prispevkih o gradnji montažne pasivne hiše, ki jo v Rožni dolini v Ljubljani gradi prof. dr. Martina Zbašnik-Senegačnik iz Fakultete za arhitekturo v Ljubljani, smo opisali osnovna izhodišča in projekt hiše, temeljenje ter toplotni ovoj stavbe, v decembrski številki pa predstavljamo montažo elementov na temeljno ploščo.

Gradnja pasivne hiše – 4. del: montaža na temeljno ploščo

Konstrukcijski elementi za pasivno hišo v Rožni dolini so nastali v delavnici podjetja Lumar IG v Mariboru. Njihova izdelava mora biti zelo natančna, da je montaža na gradbišču enostavna in predvsem hitra.
Posamezni elementi so že dokaj zaključeni: stene imajo že vgrajeno stavbno pohištvo, fasadna toplotna izolacija je armirana z lepilom in armirno mrežico, na notranji strani stene je instalacijska ravnina, v kateri so že vgrajene cevi za napeljavo instalacij (elektrika, voda, kanalizacija). V notranjih stenah so podometni splakovalni kotlički za WC, nosilno ogrodje za montažo WC školjke, inštalacijske razdelilne omarice za talno ogrevanje ...
Elementi medetažne konstrukcije imajo vgrajeno kameno volno za zvočno zaščito pred zvokom v zraku. Notranje površine zunanjega ovoja so, razen proti strehi, povsod zaključene z mavčno kartonsko ploščo.
Stenske elemente so z uporabo avtodvigala postavili na točno določeno mesto na temeljno ploščo oz. plast hidroizolacije, ki ločuje beton in les. Na postavljene in med seboj povezane stene prve etaže so položili elemente medetažne konstrukcije. Naslednji dan je sledila montaža sten druge etaže in strešna konstrukcija iz žebljanih nosilcev.

Več v tiskanih izdajah revije Gradbenik

Fotogalerija