Notranja izolacija sten

Pri namestitvi izolacije z notranje strani si želimo, da bi bile obloge čim tanjše, pa vseeno učinkovite.

Kalcer_Notranja TI
Notranja izolacija sten je lahko s pravimi izolacijskimi materiali zelo učinkovita.

Toplotno izolacijo po navadi namestimo na zunanjo stran objekta, kar je tudi najbolj smotrno. Vendar pa tega včasih zaradi različnih razlogov ne moremo izvesti, na primer pri prenovah spomeniško zaščitenih objektov ali kadar ne smemo posegati v fasado. Takrat za prihranek pri ogrevanju in večjo toploto sten izvedemo notranjo izolacijo.
Pri izoliranju sten, tal in stropov z notranje strani izbiramo izolacijske materiale, ki imajo visoko toplotno izolativnost, kot so steklena volna razreda 032, penjen poliuretan, vakuumske izolacijske panele ali večslojne izolacijske folije. Zlasti slednje so zelo dobra izbira, saj so izredno tanke ter primerne tako za izolacijo sten, tal kot tudi stropov in streh.
Tanke izolacijske folije (Actis Hcontrol Hybrid ali YBS Super Quilt) za stene uporabljamo, kadar nimamo dovolj prostora za klasično izolacijo, med prednostmi pa naj omenimo, da ne povzročajo alergij, ne prepuščajo vode, so odporne na mrčes in glodavce ter so prilagodljive za različne konstrukcije.
Če ob sanaciji poleg izolacije sten izvajamo tudi izolacijo tal, za katera želimo ohraniti prvotno višino, lahko uporabimo vakuumske izolacijske panele VA-Q-TEC, debele 15 ali 20 mm, enakovredne 13 do 17 cm debeli izolaciji iz mineralne volne ter zlasti primerne za površine z vgrajenim talnim gretjem.
Za vse nasvete, kako pravilno izolirati stene, tla in strope z notranje strani, za pomoč pri izbiri pravega izvajalca in za nakup vseh potrebnih materialov se lahko obrnete na podjetje Kalcer, s trgovinami v Trzinu, Mariboru in v Novem mestu. Veliko informacij najdete tudi na njihovi spletni strani www.kalcer.si ali jim pišete na info@kalcer.si.

Več v reviji Gradbenik maj 2022

Fotogalerija