Penobeton - vsestranski toplotno izolativni material

Klasični beton je najpomembnejši material v gradbeništvu, včasih pa potrebujemo lastnosti, ki jih nudi penobeton.

Lespatex_penobeton
Prikaz penobetona dveh različnih gostot

Penobeton je cementni material z minimalno 20 odstotki volumna mehansko vgrajene pene v plastični betonski mešanici. Bolj pravilen naziv zanj bi bil vsekakor malta namesto beton, saj ne vsebuje grobih agregatnih zrn. Penobeton se ne sme zamenjevati z aeriranim klasičnim betonom, ki je proizveden po popolnoma drugačni metodi.

Prostorninska masa penobetona običajno variira od 250 kg/m³ do 1.600 kg/m³ ter se kontrolira z vnašanjem finih agregatov in pene. Nižja kot je prostorninska masa penobetona, nižja je trdnost le tega ter boljša toplotna izolativnost - nižja lambda.

Penobeton odlikujejo naslednje karakteristike: nizka prostorninska masa in s tem bistveno nižja teža od klasičnega betona, dobra toplotna izolativnost, enostaven je za delo in vgradnjo, lažji je za odstranjevanje ...

Penobetoni so požarno odporni. Zaradi njihovih toplotnih in zvočno izolacijskih lastnosti so idealni za najrazličnejše namene, od izolacije plošč in streh, do polnjenja praznin. Še posebej so uporabni pri sanaciji jarkov.

Penobeton se izdela direktno na gradbišču: na betonarni se proizvede mešanica cementa, finih agregatnih zrn in vode v razmerju glede na ciljno prostorninsko maso penobetona, na gradbišču pa se v avtomešalec vmeša še pena, ki jo proizvede stroj - generator pene.

PANTAPOR FA je sredstvo za peno na bazi proteinov, kar zagotavlja višje trdnosti in omogoča proizvodnjo penobetona prostorninske mase od 250 kg/m³ do 1600 kg/dm³. PANTAPOR CLC je sintetično penilo s poudarkom na daljšem roku uporabnosti, enostavnem rokovanju in manjši porabi energije za proizvodnjo pene.

Več lahko preberete v reviji Gradbenik november 2020.

Fotogalerija