Vinograd na strehi vinske kleti

Na parceli vinograda v Toskani med Firencami in Sieno so večinoma pod zemljo zgradili jekleno-betonsko konstrukcijo s prostornino skoraj 300 tisoč kubičnih metrov, v kateri so vinska klet, upravna zgradba, center za obiskovalce ter muzej.

Vinograd na strehi vinske kleti

Sodobna tehnologija nam omogoča kakovostno izdelavo podzemnih prostorov za najrazličnejše namene uporabe. Prvi pogoj za takšne gradnje je seveda odlična hidroizolacija. Gradnja, ki ne kazi zunanjega videza pokrajine, je logično nadaljevanje uporabe novih tehnologij.

Futuristična vinska klet družine Antinori v Toskani med Firencami in Sieno ima ostrešje v celoti prekrito s čisto običajnim vinogradom. Družina Antinori je ena najstarejših v Italiji, njihovo vinarsko podjetje pa eno najstarejših na svetu.

V začetku enaindvajsetega stoletja so želeli posodobiti deloma zastarelo proizvodnjo in centralizirati prostore v eno samo celoto skupaj z upravno zgradbo, centrom za poslovne partnerje in druge obiskovalce ter muzejem. Vodilo celotne zamisli je bil povratek k naravi. Na parceli vinograda so zgradili jekleno-betonsko konstrukcijo. Večina zgradbe s skupno površino 39.700 kvadratnih metrov je vgrajena v grič, porasel z vinsko trto. Med zemeljskimi deli so morali izkopati ali premetati 380.000 kubičnih metrov materiala.

Med gradnjo so morali utrditi gradbeno jamo v dolžini skoraj 500 metrov in na nekaterih mestih tudi 15 metrov globoko. V ta namen so zgradili več kot 20 metrov visoko zagatno steno debeline 120 centimetrov.

Več v reviji Gradbenik