Zaščita fasadnih površin z zaključnimi premazi

Največ škode povzroča fasadam vlaga kot vodna para ali kot tekoča voda, ki se zadržuje na površini in jo moči.

Helios: zaključni premazi
Omočenje premaza - levo: klasična fasadna barva, desno: SPEKTRA Top Dry

Vlaga povzroči rast plesni in alg na fasadnih površinah, nalaganje umazanije, če prodira v podlago, pa tudi pojav razpok. Vlaga je poleg tega v urbanih in industrijskih področjih nosilka kislih plinov (dušikovi in žveplovi oksidi), ki skupaj z njo prodirajo v zidovje in lahko poškodujejo celo konstrukcijsko armaturo. Zato je glavna naloga zaključnega premaza odvajanje vlage in s tem zaščita toplotne izolacije oziroma, če te ni, fasadnih gradnikov, pred vlago.
Ker vlaga predstavlja glavni vzrok za pojav poškodb na fasadnih premazih, je pri izbiri primerne fasadne barve najpomembnejša prav sposobnost preprečevanja navzemanja vode. Če temu dodamo še visoko in dolgotrajno obstojnost izbranega barvnega odtenka, odgovor najdemo v novi fasadni barvi SPEKTRA Top Dry. Barva se ponaša s posebno hidrofilno komponento premaznega filma, na kateri se kaplje dežja ali vlage razpršijo v zelo majhne kapljice. Druga komponenta premaza je vodoodbojna, kar pomeni, da je navzemanje vode izjemno nizko.
Kapljice vode se zato ne vpijejo v podlago ter preprosto izhlapijo, fasadna površina pa se izjemno hitro posuši. Zato se na premazu umazanija bistveno manj odlaga in posledično fasada ostaja dolgo čista in nepoškodovana. Minimalno navzemanje vlage ter odlična UV in vremenska odpornost zagotavljata dolgo življenjsko dobo premaza, zato barvo SPEKTRA Top Dry priporočamo tako za obnovitveno kot tudi prvo barvanje fasadnih površin.
 Zaključni premaz pa ima tudi estetsko vlogo, saj je vsaka zgradba umeščena v neko okolje in s svojim izgledom, torej tudi barvnim odtenkom, nanj zelo vpliva.

Več v reviji Gradbenik maj 2021