Zaščite betonskih površin

Beton je vse bolj pogosto predviden ne le kot nosilni material, temveč tudi kot arhitekturni element.

Lespatex - beton
Zaščita betona - stolpnica Marseille

Vidne fasade različnih struktur ter tekstur, kot na primer prane fasade, gladke fasade, fasade različnih barv …, niso izjema. Prav tako so v »modi« arhitekturni betonski tlaki, ki so lahko prani, brušeni, ščetkani, tiskani itd., ter notranji betonski tlaki, katere lahko naknadno pigmentiramo ter zaščitimo.

Da se poveča trajnost betonskih elementov ter omogoči lažje vzdrževanje in čiščenje, jih je nujno potrebno zaščititi.
V našem prodajnem programu tržimo produkte za vidne betone svetovno priznanega francoskega proizvajalca Guard Industrie.
Zelo pomembno je, da je betonska površina pred nanosom zaščite čista. Guard Industrie nudi vse vrste čistil za betone, in sicer:
• Guard Wash je inovativna zaščita za vse vrste betona. Glavna prednost Guard Wash je v tem, da ga po nanosu ni potrebno izpirati.
• GuardRemover ECO efflorescence & cement je univerzalno čistilo za beton, ki odstrani vse vrste umazanije. Posebej učinkovit je za odstranjevanje ostankov cementa ter belih madežev, ki so posledica cvetenja betona.
• GuardCleaner ECO soiled floors je čistilo, ki uspešno odstranjuje mastne madeže iz betonskih površin.
• GuardCleaner rust je čistilo, ki uspešno odstranjuje rjo iz betonskih površin.
 Tako za horizontalne kot tudi za vertikalne betonske površine lahko uporabimo nevidne ali vidne zaščite. Vidne zaščite ustvarijo tanek film na betonski površini. Zaradi ustvarjenega filma je površina lahko svetleča, efekt mokrega videza. Koliko je zaščita, ki ustvari film, vidna, je odvisno od vrste impregnacije in vrste betonske podlage. Površinske zaščite, ki ustvarijo film, lahko povečajo drsnost površine, če je ta mokra, zato je ta vrsta impregnacij pogojno primerna za zunanje tlake. Površinske zaščite, ki ne ustvarijo filma, so povsem nevidne in ne vplivajo na drsnost površine.

Več v reviji Gradbenik junij 2021

Fotogalerija