Baumit Life Challenge: zmagovalec je Galerija Cukrarna

Med 322 prijavljenimi projekti iz 23 držav je na tekmovanju v Valencii zmagala ljubljanska Galerija Cukrarna.

Baumit Life Challenge_1
Galerija Cukrarna (foto: Miran Kambič)

V Valencii (Španija) so že peto leto zapored razglasili zmagovalce arhitekturnega tekmovanja Baumit Life Challenge. Tekmovanje za najlepše arhitekturne rešitve z njihovo fasado v Evropi poteka v šestih kategorijah (Enodružinska stavba, Večstanovanjska stavba, Nestanovanjska stavba, Toplotna oziroma energetska prenova, Zgodovinska prenova in Struktura poudari obliko). Med 322 prijavljenimi projekti iz 23 držav je letos zmagala ljubljanska Galerija Cukrarna. Ljubljana bo tako leta 2024 gostila naslednjo zaključno prireditev tega arhitekturnega bienala.

Na zaključnem dogodku, ki je bil 19. maja v živo v Valencii, so pred 500 gosti iz 25 evropskih držav razglasili zmagovalce v vseh kategorijah in krovnega zmagovalca tekmovanja. Ta laskavi naziv je pripadel projektu ljubljanske Galerije Cukrarna, ki je kandidiral v kategoriji Zgodovinska prenova.

Projekt prenove Galerije Cukrarna so izpeljali v arhitekturnem biroju Scapelab. Njihova prizadevanja, vdihniti razpadajoči stavbi novo življenje, je prepoznala tudi mednarodna strokovna žirija pod vodstvom Guillerma Reynés Vázquez-Rovira, ki je v obrazložitvi zapisala: »Ključna ideja prenove Galerije Cukrarna je bila odstraniti vse notranje strukture stavbe, ohraniti le zgodovinski ovoj in jo spremeniti v večnamenski prostor sodobne umetnosti. Danes je to revolucionarno nov prostor v kulturni infrastrukturi Ljubljane in turistična znamenitost na robu mestnega središča, ki regenerira nekdaj zapuščeno mestno območje.«

Med finalisti sta bila še dva slovenska projekta. V kategoriji Enodružinska stavba je bila nominirana opečnata hiša v ljubljanski Rožni dolini v izvedbi biroja Arhitektura d.o.o. z edinstvenim tlorisom, ki ga je narekovala nenavadna gradbena parcela - stoji namreč na dolgem in ozkem zemljišču, ki meri le 6 m v širino in 30 m v dolžino. 

V kategoriji Toplotne ali energetske prenove je v finale prišel tudi prenovljen Hotel Maestoso v izvedbi arhitektov družbe Enota d.o.o., ki stoji na vhodu v kobilarno Lipica. Njegova izrazita linija belih ograj valovi med zelenimi drevoredi in ostalo urejeno naravno krajino s čredami belih konj. Baumit Life Challenge je mednarodni arhitekturni natečaj, na katerem vsako drugo leto Baumit podeli nagrade za najboljše evropske arhitekturne rešitve s fasadami Baumit.