EDEN - raj na zemlji

V Veliki Britaniji so v opuščenem kamnolomu zgradili največji rastlinjak na svetu. Od odprtja prvega objekta leta 2000 do letošnjega aprila si je rastlinjak ogledalo že 20 milijonov obiskovalcev.

Projekt Eden - raj na zemlji

Sanacija opuščenih kamnolomov vedno predstavlja zahteven, a nujen projekt. Če takega projekta ne izvedemo zelo skrbno ali ga sploh ne, lahko to pripelje do nadaljnje eksploatacije na črno z vsemi posledicami ali celo do nastanka divjih odlagališč odpadkov. Tovrstni zapuščeni objekti predstavljajo tudi nevarnost za močno in hitro napredovanje erozije in stalen vir nastajanja prahu.

Ponekod se lotevajo stvari drugače. Britanski poslovnež Tim Smit je v začetku 1990 let sodeloval že pri prenovi povsem zapuščenega botaničnega vrta »Izgubljeni vrtovi Heligana«. Po velikem uspehu tega projekta se je odločil za gradnjo svojega »rajskega biotopa«, v katerem bi razstavil najpomembnejše rastline iz različnih delov sveta.

S projektom Eden so pričeli leta 1995 v ogromni jami pred kratkim zaprtega dnevnega kopa kaolina. Odločili so se za postavitev kupov iz elementov, izdelanih iz jeklenih cevi (hex-tri-hex), ki sestavljajo samonosno strukturo brez vsakršnih podpornih stebrov. Nosilna konstrukcija je od zunaj oblečena večinoma s 6-kotnimi ploščami iz termoplastičnega materiala ETFE (etilen-tetrafluoretilen).

Najvišji del osrednje kupole se boči 55 metrov nad tlemi. Ta skupina kupol meri ob tleh 100 metrov v širino in 200 metrov v dolžino. Kupole sredozemskega bioma (Mediterranean Biome) pokrivajo skupaj 0,654 hektara.

Več v reviji Gradbenik