Hotel in gostilna Maribor

Od stare pivovarne do sodobnega gostinskega objekta

Hotel in gostilna Maribor

V centru Maribora so v propadajočih starih hišah na Koroški cesti 2 in 4, ki sta razglašeni za kulturni spomenik, po dolgotrajni in zahtevni sanaciji odprli butični hotel in gostilno z vrhunsko ponudbo.

Maribor je letos spomladi dobil nov hotel in gostilno. Novi hotel je poseben tudi zato, ali prav zato, ker domuje v objektu, ki je star več kot pol tisočletja in je seveda spomeniško zaščiten. Obnova takega objekta pomeni drugačen, časovno daljši in tehnično zahtevnejši pristop k izvedbi ter s tem tudi precej višje stroške izvedbe projekta, ki so se jih prejšnji lastniki verjetno najbolj ustrašili.

Po čem v Sloveniji prepoznamo 18. stoletje, na obdobje zrelega baroka? Najbrž ste le redki pomislili, če sploh kdo, na kakšno bolj profano zadevo, kot je bilo odprtje pivnice in pivovarne v centru Maribora leta 1730 - prve mariborske in ene najstarejših slovenskih pivnic in pivovarn sploh. Za vse, ki so aktivni na področju gradbeništva, pa bo najbrž še bolj zanimiv podatek, da so odprli pivnico v zgradbi, ki je bila že takrat stara 400 let. Pozneje, od leta 1841 do 1946, je bil lokal v lasti družine Tscheligi. Po drugi svetovni vojni je gostilna dobila ime Koper, po katerem lokal verjetno še danes pozna večina Mariborčanov. Gostinska tradicija se je nadaljevala še do konca dvajsetega stoletja, ko se je takrat že neugledna beznica v lasti Hotela Orel ločila od avtobusne družbe Certus in že kmalu zatem razen stanovanjskega dela zgradbe ostala prazna ter vse bolj kazila staro mestno jedro.

Pred skoraj petimi leti se je lokala na elitni lokaciji v centru mesta, končno usmilil investitor z dobrimi idejami in močno voljo.

Več v reviji Gradbenik

tagi: