Izgradnja novega športnega centra Ilirija

Ljubljana bo dobila novo športno središče, ki bo združevalo tako ljubiteljske kot tudi profesionalne športnike.

Športni center Ilirija
Gradnja novega športnega centra Ilirija v Ljubljani

Zgodba o kopališču Ilirija sega v leto 1929, ko so po načrtih Stanka Bloudka na stičišču Celovške in Bleiweisove ceste v Ljubljani zgradili takrat eno najsodobnejših letnih kopališč na Balkanu. V vseh letih delovanja je kopališče gostilo prenekatero pomembno tekmovanje, postalo pa je tudi priljubljeno poletno pribežališče meščanov.
V letu 2016 je bilo kopališče delno prenovljeno, a je želja po izgradnji novega tlela že veliko pred prenovo, saj je Mestna občina Ljubljana že leta 2000 razpisala natečaj za celovito prenovo zunanjega kopališkega kompleksa z možnostjo uporabe bazena vse leto. Kot zmagovalna je bila izbrana arhitekturna rešitev projektivnega biroja Lorenz Ateliers z Dunaja, arhitekta Petra Lorenza.
Kopalci so se lahko na stari Iliriji zadnjič kopali jeseni 2021. Po dobrih dvajsetih letih od izbrane arhitekturne rešitve je namreč februarja 2022 MOL s koprskim gradbeno-inženirskim podjetjem Makro 5 gradnje d.o.o. sklenila pogodbo za izgradnjo novega kopališkega kompleksa, ki bo obiskovalcem ponujal veliko več kot le vodne aktivnosti. Za usklajenost projektne dokumentacije skrbi projektivni biro Elea Ic.
Od starega kopališča je danes moč videti le še pročelje Bloudkovega vhodnega objekta, ki bo restavriran v skladu s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in bo po zamisli Lorenza zavzemal osrednjo vlogo na novem trgu, preko katerega bo ponovno vzpostavljena pozabljena avenija Latterman, ki bo središče mesta preko kompleksa povezovala s Tivolijem.
 Ob ponovno obujeni aveniji bo umeščen sodobni in energijsko varčni kompleks (objekti so zasnovani kot skoraj nič-energijski), ki bo vsebinsko in prostorsko ločen na bazenski in dvoranski del.

Več v reviji Gradbenik marec 2023

Fotogalerija