Kako se lotiti raziskave trga čistilnih naprav?

Najboljša izbira: minimalno število sestavnih delov ter nič gibljivih delov in električnih naprav v rezervoarju.

Armex_cistilne naprave
Čistilna naprava Armex Graf One2clean

Vsi vemo, kdo so glavni odločevalci pri hiši. Pa sploh ni pomembno ali gre za premikanje pohištva po stanovanju, nakup avtomobila, stanovanja, hiše ali celo čistilne naprave. Res je, ženske. Tudi pri nas ni nič drugače. O vsem odloča žena. Ja, tudi o nakupu čistilne naprave. In odločitev je padla. Kupili jo bomo, ker jo potrebujemo, na meni pa je bilo, da se zakopljem v delo in raziščem trg. Seveda na tak način, da bo volk sit in koza cela. Torej, da dobim čim več za čim manj denarja, da bom seveda lahko uresničil tudi naslednje želje našega odločevalca, natančneje - odločevalke.
Pa sem se zakopal v delo. Raziskava trga seveda ni bila tako zelo preprosta, kot sem mislil, da bo. Bolj, ko sem se poglabljal v tematiko, več vprašanj se je odpiralo. Kaj hitro sem ugotovil, da si bo treba vzeti precej več časa, kot sem sprva predvideval, se povezati s prijatelji in znanci, ki že imajo izkušnje s čistilnimi napravami, preveriti, kakšna so mnenja uporabnikov na forumih in še kaj.
 Vas zanima, kako je potekalo moje raziskovanje trga in kakšne odločitve sem moral sprejeti? Seveda, tiste najpomembnejše z našo odločevalko, manj pomembne pa sem upal sprejeti sam. :) Šalo na stran. Kaj hitro sem ugotovil, da cena ne bo tista najpomembnejša, na podlagi katere bi sprejela končno odločitev. Poleg priporočil prijateljev in znancev sem se osredotočil še na priporočila poznavalcev področja, na to, kakšne imajo prodajalci čistilnih naprav garancijske pogoje in pa seveda, kakšni stroški rabe in vzdrževanja so predvideni, saj konec koncev čistilno napravo kupujeva za nekaj desetletij. Upam, da vsaj za štiri.

Rastlinska čistilna naprava zahteva veliko parcelo
 
Prvi oreh, ki ga je bilo treba streti, je bila odločitev, ali izbrati rastlinsko čistilno napravo, električno ali brez-električno. Rastlinska je zvenela zelo lepo, tudi na papirju je sprva pila vodo, a me je raziskovanje kaj hitro pripeljalo na sled, ki me ni več tako zelo prepričala. V preteklosti naj bi imeli nekateri kar nekaj težav zaradi zamuljenja koreninskega sistema rastlin, kar je za seboj potegnilo precej stroškov.
 Če bi se odločila za to čistilno napravo, bi bilo treba odšteti še nekaj novcev več, saj bi morala pred čistilno napravo vgraditi vsaj dvoprekatno greznico. In to seveda na najin račun, kar pomeni, da bi se najini stroški z vgradnjo rastlinske čistilne naprave podvojili. Da ne omenjam, da rastlinska čistilna naprava zahteva tudi večjo parcelo, saj se vgrajujeta čistilna naprava in greznica. Torej ta različica v najinem primeru, parcela ima le 600 kvadratnih metrov, ne pride v poštev, pa tudi toliko denarja nisva bila pripravljena odšteti.

Električno ali brez-električno?
 
Prijatelj je navdušen nad brez-električno čistilno napravo. Ni mi bilo jasno, zakaj brez-električna, če je vikend na Obali priključen na elektriko. Hitro me je podučil, zakaj se je odločil zanjo. Res je, da so takšne naprave namenjene predvsem gorskih kočam, kjer ni možnosti priklopa na električno omrežje. A obstaja še drugi razlog, zakaj bi se zanjo odločili kljub temu, da imamo možnost priklopa na elektriko. Ta čistilna naprava je namreč sposobna preživeti tudi takrat, ko nas na vikendu ni po več mesecev. Če bi klasično napravo pustili nekaj mesecev brez »obiskovalcev«, torej dotoka naših odpadkov, bi mikrobiološko življenje v njej ugasnilo in zaznali bi precejšen smrad. Odpadki namreč ne bi bili predelani. To pa spet pomeni investicijo, saj je treba na novo naseliti nekaj milijard koristnih bakterij. Poleg tega je ta naprava precej dražja od električne, hiše pa tudi ne zapuščamo za dlje kot štirinajst dni.
Raziskoval sem naprej. Tokrat električne čistine naprave oziroma vse tiste, ki niso brez-električne ali rastlinske. In spet se mi je odprl povsem nov svet. Naletel sem tudi na betonske čistilne naprave, a sem tudi to idejo hitro ovrgel. Bila je sicer nekoliko nižja cena, kar je dobrodošla okoliščina, a kot že zapisano, najina majhna parcela tudi te naprave enostavno ne bi bila zmožna sprejeti. Poleg tega bi se lahko ta različica hitro znašla med dražjimi, če upoštevamo, da bi morala zagotoviti dostop do mesta vgradnje, in pa seveda transport in najem večjega gradbenega dvigala. Poleg tega betonski rezervoarji pomenijo tudi tveganje, saj tam, kjer so sestavni betonski deli zlepljeni med seboj, ne moremo zagotoviti ustrezne vodotesnosti. To pa kaj hitro lahko pomeni, da bodo naše fekalije končale v podtalnici. To dejstvo je naredilo čez betonski rezervoar dokončni križ.
Naslednje so bile na vrsti lažje »plastične« čistilne naprave. Pri njih sem naletel na tiste, ki jih je ob zasipavanju treba napolniti z vodo in take, ki tega ne zahtevajo. In kaj je razlika med njimi? Prve so izdelane iz tanjšega materiala, kar pomeni, da zasipanja, če prej ne bi bile napolnjene z vodo, ne bi preživele. Druge preživijo zasipanje kljub temu, da niso napolnjene z vodo. Seveda, narejene so iz močnejšega in kakovostnejšega materiala. Na tem mestu je padla tudi dokončna odločitev, da se odločiva za povozno vgradnjo. Tistih nekaj kvadratnih metrov, ki jih imava okoli hiše, bi seveda želela čim bolj izkoristiti. 

Primerjalna tabela med proizvajalci je lahko v veliko pomoč
 
Pri odločitvi so nama izkušnje znancev in prijateljev zelo pomagale. Nekateri so svojo nalogo pri raziskovanju različnih možnosti opravili precej bolje kot jaz, zato so me opozorili na stvari, ki bi jih mogoče sam spregledal. Ena od takih zadev je čim manj gibljivih delov, ker tisto, kar se ne giblje, se ne more ustaviti, pokvariti ali obrabiti.
Čistilne naprave pri različnih proizvajalcih omogočajo različne funkcije. To pomeni, da je bilo treba izdelati primerjalno tabelo. In ta je pokazala, da sta kompresor in računalnik ali krmilnik električna in tukaj večjih razlik ni. Se pa razlikujejo druge funkcije. Všeč mi je bila na primer možnost načina delovanja naprave, ko smo na dopustu. Poleg tega imajo nekatere na neki način predvidene tudi trende, ki jih pri nas še ni, a bodo najverjetneje do nas prej ali slej prišli. Mislim na tri načine čiščenja, kot je denitrifikacija, defosfatizacija in higienizacija. Potem je tukaj še garancija. Mislim, da je med vsemi ponudniki najvišja prav pri najinem izbranem ponudniku. Dobila sva kar 36-mesečno garancijo na elektronske dele, torej kompresor in računalnik, ter osnovno garancijo brez doplačila na rezervoar, ki znaša kar 25 let.

Pustite se svetovati tistim, ki se na čistilne naprave res spoznajo
 Za konec še en nasvet, ki ga z veseljem delim naprej. Tako kot pri vseh napravah, je zelo pomembno, kdo ti svetuje in kdo prodaja. Najini svetovalci so bili, kot sem že omenil, prijatelji in znanci, a vseeno imajo največ znanja in izkušenj s čistilnimi napravami tisti, ki jih prodajajo in servisirajo. Roko na srce, servisa ne bi potreboval skoraj nihče, a ker smo ljudje taki, da začnemo napravo uporabljati, ne da bi natančno prebrali navodila, se pri nekaterih v čistilni napravi znajdejo tudi zadeve, ki tja ne sodijo. Malo za občutek. Čistilna naprava zagotovo ne bo zadovoljna, če so bodo v njej znašli higienski robčki, palčke za ušesa, strupene kemikalije in še kaj. Največ popravil izhaja prav iz tega naslova, kjer je krivec lastnik. Med popravili je bila omenjena tudi zamenjava kakšnega kompresorja ali računalnika. Pa še tukaj je imela prste vmes strela. Kako bo v prihodnje, bomo videli, saj čistilne naprave po starosti z lahkoto dosežejo Abrahama.

Kdo je bil najin zmagovalec?
 
Najbolj me je prepričala ponudba nemškega proizvajalca Graf, ki ga zastopa podjetje Armex Armature iz Ivančne Gorice. Na slovenskem trgu so že 30 let, kar pomeni, da imajo tudi precej izkušenj. Če so tako dolgo na trgu, ni vrag, da bodo z nami tudi takrat, ko bom potreboval kakšno njihovo pomoč. Za servis me tako ne skrbi preveč. Dobila sva zelo dobro svetovanje, presenetila naju je brezplačna dostava in pa napreden sistem za čiščenje. Svojo čistilno napravo sva zasipala prazno, ima zelo malo oziroma minimalno število sestavnih delov ter nič gibljivih delov in električnih naprav v rezervoarju. V ceno, ki sva jo dobila s popustom, je bil vključen tudi prvi zagon.
 Kakorkoli, pod črto. Z izborom sem zelo zadovoljen. Odločevalec pri hiši pa za zdaj tudi nima pripomb. :) Saj veste, samo da je mir pri hiši.

Tomaž, Slovenske Konjice

Fotogalerija