PlanRadar za komunikacijo in upravljanje gradbenih del

Nogometni klub Osijek s pomočjo podjetja PlanRadar v novo sezono z najsodobnejšim stadionom in vadbenim centrom

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška
Stadion Osijek, Hrvaška

Nogometni klub Osijek bo imel z začetkom nove sezone najsodobnejši stadion na Hrvaškem, ki mu bo družbo delal tudi vadbeni center na površini 15,3 hektarja. Edinstvena strešna površina novega stadiona, ki meri 20.000 m², v celoti pokriva tribune in se razteza tudi nad zunanjim obročem stadiona. Pogled na zunanjost stadiona bodo dopolnili stebri, ki se bodo s strehe spuščali do tal, ter trg v jugovzhodnem kotu, medtem ko bo notranji pogled krasilo 13.005 sedežev. Poleg tega bo na stadionu 890 parkirnih mest, 244 sedežev za osebe s posebnimi potrebami in prostor za medije za 90 novinarjev. Med gradnjo stadiona je bilo skrbno upoštevano izpolnjevanje visokokakovostnih standardov kategorije UEFA 4.

Digitalna platforma PlanRadar – preprosta in praktična
 
Da bi zagotovili visoko kakovost del, upoštevali dogovorjene gradbene roke in proračun, je bila med gradnjo uporabljena digitalna platforma PlanRadar za komunikacijo in upravljanje gradbenih del.
 Hrvoje Sučić, domačin iz Osijeka in nadzorni inženir podjetja Honcho, ki je izvajalo nadzor nad gradnjo stadiona nogometnega kluba Osijek, je poudaril pomen uporabe najsodobnejših tehničnih in programskih rešitev, kot je PlanRadar, pri nadzoru gradnje tega objekta: »V prvi fazi sem bil glavni nadzorni inženir, v drugi fazi pa nadzornik, odgovoren za spremljanje gradbenih del. Sam kompleks stadiona obsega več kot 15 hektarjev zemljišča. Razdelimo ga lahko na dve osnovni enoti. Prva je vadbeni center, ki ga sestavlja 7 pomožnih športnih igrišč, druga pa sam stadion. Naša strokovna ekipa je pri spremljanju gradnje tega objekta uporabila najsodobnejše tehnične in programske rešitve. S tem smo prihranili verjetno od 45 minut do ene ure za vsak obisk nadzornika, kar se je na letni ravni izkazalo za precejšen prihranek časa. Glede na to, da obisk inženirja zahteva vsaj 45 minut do ene ure v pisarni ali kontejnerju za registracijo napake, in ob upoštevanju povprečne urne postavke inženirja bi rekel, da smo z uporabo sistema PlanRadar prihranili 10 tisoč evrov na inženirja na leto.«

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška

 Aplikacija PlanRadar zaradi svojih naprednih funkcij in popolne komunikacije s tujimi izvajalci v angleškem jeziku omogoča enostavno, hitro in pregledno obveščanje izvajalcev in investitorjev o projektih ter zagotavlja dostop do podatkov o vseh opaženih napakah ali pomanjkljivostih na projektu.
 »Prej smo morali vsako napako fotografirati, jo opisati, prenesti v nekakšen dokument, ki ga je bilo treba natisniti in nato dostaviti izvajalcu. Zahvaljujoč sistemu PlanRadar je dodan komentar k napaki viden, dokler težava ni rešena. Tudi po rešitvi je komentar še vedno shranjen v našem arhivu. Iskreno povedano, aplikacija se je uporabljala vsak dan. Kadarkoli smo šli na gradbišče, smo jo vzeli s seboj, saj je preprosta in praktična za uporabo, s čimer prihranimo veliko časa,« pravi Hrvoje Domac, sodelavec nadzornega inženirja.

Novi stadion NK Osijek angleškega tipa
 
Novi stadion NK Osijek bo edinstven na Hrvaškem, saj bo imel dve veliki tabli v jugovzhodnem in severozahodnem kotu ter najsodobnejše sisteme za osvetlitev in ozvočenje. Gre za stadion angleškega tipa, ki nima atletske steze in kjer se tribune spuščajo vse do same zelenice. Najsodobnejša različica hibridne trate, t.i. GrassMax hybrid stitching, je enaka kot tista, ki je nameščena na Santiagu Bernabeu, Lusailu v Katarju ali Maracani v Braziliji, in bo zagotovo v največji meri prispevala k privlačnosti nogometa zaradi večje možnosti kakovostne tehnične izvedbe. Travnata površina glavnega stadiona bo imela ogrevanje, enaka pa bo tudi ena od sedmih pomožnih travnatih površin za treninge.

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška

 »Kot domačin iz Osijeka sem izjemno ponosen in vesel, da je bila naša aplikacija PlanRadar uporabljena pri gradnji tako pomembnega projekta v osrčju Slavonije. Kot velik in strasten navijač NK Osijek se veselim ogledov tekem na novem stadionu, ki bo zagotovo pripomogel k nadaljnjemu uspehu kluba,« je dejal Domagoj Dolinšek, ustanovitelj podjetja PlanRadar.

Nadgrajena platforma

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška

 

PlanRadar, vodilna evropska platforma za digitalno dokumentacijo in komunikacijo v gradbeništvu ter upravljanju nepremičnin, je z zadnjo nadgradnjo izboljšala svoje celovito orodje za digitalno upravljanje projektne dokumentacije in načrtov.
Inteligentna funkcija za centralizirano upravljanje tehnične dokumentacije je bila ustvarjena kot odgovor na željo obstoječih uporabnikov PlanRadarja po preprostem in intuitivnem načinu upravljanja podatkov. Ta funkcija je bila zasnovana, da bi omogočila lažje sodelovanje ekipam na terenu in v pisarni, nudi preprost način za sledenje, načrtovanje, primerjavo in dokumentiranje odobritev, da bi lažje izsledili nepooblaščene spremembe, do katerih lahko pride med revizijami. Vse to je integrirano v platformo PlanRadar za jasen vpogled v vsa soglasja, ki jih je treba pridobiti pri realizaciji gradbenih in nepremičninskih projektov.
Ta nadgradnja je s širitvijo možnosti platforme PlanRadar sistematizirala hrambo poročil, olajšala sledenje različnim verzijam dokumentov in splošno sodelovanje projektnih skupin, združevanje osnutkov in elaboratov v istem procesu odobritve. Uporabniki lahko digitalno shranjujejo vse informacije o projektu v preprosto dostopne mape, podrobno spremljajo spremembe v gradbenih načrtih, delijo povratne informacije in odobritve z drugimi, vse na podlagi posodobljenih dokumentov. Prav tako lahko primerjajo revizije datotek v resničnem času. Gre za pomembno nadgradnjo, ki bistveno poveča učinkovitost upravljanja projektov.
 To pa še ni vse. Izboljšana funkcionalnost platforme PlanRadar, dosežena z dodajanjem nove metode upravljanja dokumentov, pomeni, da je do poročil in zapisov mogoče enostavno dostopati in jih deliti, s čimer uporabniki prihranijo čas. Najpomembneje pa je, da je to nov, centraliziran katalog projektne dokumentacije – vse je shranjeno v bazi podatkov, v kateri je enostavno iskati in ki je posebej prilagojena gradbenim in nepremičninskim projektom. Projektne ekipe so lahko prepričane, da so pomembni dokumenti varni in jih je enostavno najti, zaradi česar bo delo potekalo v skladu z veljavnimi predpisi.

Interoperabilna funkcija upravljanja dokumentov
 
Glede na neustavljiv razvoj programskih sistemov je funkcija upravljanja dokumentov zasnovana interoperabilno. PlanRadar je to funkcijo ustvaril kot samostojno rešitev za shranjevanje in upravljanje dokumentov, namensko izdelano za strokovnjake v gradbeništvu in nepremičninskem sektorju. Lahko se poveže tudi s programskimi rešitvami, ki jih uporabniki že uporabljajo. Dokumente iz Sharepointa, Dropboxa in Google Driva je mogoče vnesti neposredno v PlanRadar, medtem ko neposredne integracije omogočajo samodejno deljenje dokumentov z drugimi programskimi rešitvami. Enostaven vmesnik omogoča hiter in enostaven začetek dela s platformo.

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška

Končno bo ta nova funkcija bistveno zmanjšala količino dragih napak, saj je projektni dokumentaciji, spremembam in odobritvam zdaj mogoče slediti na enem mestu, s čimer se bodo zmanjšala morebitna tveganja in spremembe, medtem ko bo dokumentacija ostala popolna.
Generalni direktor PlanRadarja Ibrahim Imam je izjavil: »V visoko reguliranem svetu, kjer se o dostopu do natančnih in celovitih informacij ni mogoče pogajati, naša nova funkcija upravljanja dokumentov podpira vsakodnevno natančno upravljanje podatkov, tako da lahko več časa porabimo za ključne nalog, povečanje učinkovitosti, omejevanje napak in doseganje boljših rezultatov. Najpomembneje je, da ta izboljšava poenostavi delovne tokove, zagotavlja brezhibno upravljanje zapisov in spodbuja kakovostno sodelovanje, ki omogoča projektnim skupinam, da gradijo samozavestno in jasno.«
»Nenehno delamo na širitvi možnosti naše platforme, razvoju novih orodij in storitev v skladu z zahtevami naših uporabnikov. Poslušamo jih in nikoli ne delamo inovacij, ki so same sebi namen. Pred kratkim smo na primer v našo programsko opremo uvedli funkcijo QR kode, da se odzivamo na potrebe uporabnikov in jim olajšamo delo pri pregledih protipožarnih sistemov. Številne naše stranke so nas opozorile na naraščajoče težave s skladnostjo, zlasti glede upravljanja informacij o premoženju. Naša inovacija zagotavlja večjo preglednost in zgladi morebitne nepravilnosti v poteku projekta.«
Clemens Hammerl, produktni direktor, dodaja: »Čeprav je načeloma preprosto, lahko upravljanje dokumentov povzroči velike težave, saj je sestavljeno iz številnih premičnih delov in zahteva sodelovanje različnih ekip. Ta funkcija želi to spremeniti z vzpostavitvijo enega vira resnice in jasnim nadzorom nad projekti.
 Na podlagi bogatega portfelja možnosti digitalnih rešitev PlanRadar upravljanje dokumentov zagotavlja samodejno razpoložljivost vseh pomembnih informacij projektnim skupinam, saj se podatki posodabljajo v resničnem času za izboljšanje delovnega toka.«

Če želite izvedeti več o novi funkciji upravljanja dokumentov PlanRadar, kliknite tukaj:
• Povezava do videa:
https://www.youtube.com/watch?v=h8GBKGb7vj0
• Domača stran PlanRadar:
https://www.planradar.com/sl/
• Vodenje dokumentacije in načrtov – brezplačni preizkus:
https://www.planradar.com/sl/izdelek/upravljanje-gradbenih-dokumentov/

O podjetju PlanRadar

PlanRadar: stadion Osijek, Hrvaška

info@planradar.com
www.planradar.com
 PlanRadar je nagrajena platforma programske opreme kot storitve (SaaS) za digitalno dokumentacijo in komunikacijo v gradbeništvu in nepremičninskem trgu. Platforma je na voljo po vsem svetu, trenutno se uporablja na več kot 65 trgih. PlanRadar digitalizira vsakodnevne procese in komunikacijo v nepremičninskem in gradbenem sektorju ter povezuje vse deležnike projekta z zagotavljanjem dostopa do dragocenih projektnih podatkov v resničnem času. Na ta način projektnim skupinam omogoča večjo kakovost, znižanje stroškov in hitrejšo izvedbo del. Poleg tega, da je aplikacija preprosta za uporabo, dodaja vrednost vsem, ki sodelujejo v življenjskem ciklu zgradbe, od izvajalcev in inženirjev do upravljavcev in lastnikov nepremičnin, saj ponuja prilagodljive možnosti za podjetja in procese vseh velikosti. Danes več kot 120.000 strokovnjakov uporablja PlanRadar za sledenje, povezovanje in reševanje težav na gradbišču in zunaj njega. PlanRadar je trenutno na voljo v več kot 20 jezikih in se lahko uporablja na vseh napravah iOS, Windows in Android. PlanRadar s sedežem na Dunaju ima 18 pisarn po vsem svetu