Protipotresna gradnja ni izum nove dobe

Človeštvo se srečuje z naravnimi ujmami že skozi vso svojo zgodovino. Med najhujšimi takšnimi dogodki so potresi.

Protipotresna gradnja
Utež za umirjanje tresljajev ima lahko tudi prefinjeno obliko umetniške skulpture in postane turistična atrakcija, Šanghajski stolp, Kitajska (foto Wikipedija, 2019)

Že davno preden je človek izumil sodobne gradbene materiale, so pričeli iskati načine, da bi tudi s preprostimi gradivi, kot sta les in kamen, zagotovili vsaj minimalno varnost pred potresi. Največkrat je šlo za način poskusov in učenja na napakah, ki so si jih iz roda v rod predajali prvi zidarski mojstri.
Kljub današnjemu splošnemu podcenjevanju njihove tehnologije jim je uspelo postaviti gradbene čudeže, ki jih lahko občudujemo že več stoletij ali celo tisočletij. Svetišče v Stonehengeu, egipčanske piramide, zigurati v dolini Evfrata, rimski akvadukti in kamniti mostovi, Kolosej, strešna kupola Panteona v Rimu iz nearmiranega betona, kitajski zid, podporni zidovi terasastih polj in gorska naselja v Južni Ameriki, svetišča v Aziji - če naštejemo le nekaj najbolj znanih.
Osnovni način varovanja zgradb pred tresenjem tal je že skozi vso zgodovino izolacija temeljev za dušenje vibracij, ki se s tal prenašajo na zgradbo. Prve zgradbe, za katere lahko dokumentirano trdimo, da so graditelji v njihove temelje zavestno vgradili tovrstne elemente, so postavili že v 6. stoletju pred našim štetjem v Pasargadu (Perzijski vrt) na območju današnjega Irana.
 V zadnjih stopetdesetih letih so hitro napredovale vse vrste tehnologij. Iznajdbe novih, boljših gradiv so se kar vrstile. Od konca 1950 let naprej temelje visokih zgradb opremljajo z elastičnimi vstavki iz gume s svinčenim jedrom ali z jeklenimi vijačnimi vzmetmi, ki blažijo vibracije vseh vrst. Z njimi zavarujejo zgradbo pred večjimi strukturnimi spremembami in porušitvijo, pa tudi pred šibkejšimi neprijetnimi ali motečimi nihanji. Ponekod so jih poskusili nadomestiti z viskoznimi blažilci ali z jeklenimi valji. Vsak način ima svoje prednosti in slabosti. Pri mnogih višjih zgradbah za ublažitev tresljajev uporabljajo nihala in uteži.

Več v reviji Gradbenik april 2021