Rastline nam lahko razkrijejo, v kako zdravem prostoru živimo

Raziskava Barometer zdravih domov, ki jo je izvedel VELUX, razkriva, da 85.000 Slovencev živi v pretemnem domu.

Velux_zdrav prostor
S povečanjem količine dnevne svetlobe in svežega zraka v svojem domu ne bomo bolje skrbeli le za svoje rastline, ampak bomo neposredno vplivali na svoje duševno zdravje.

Voda, svež zrak in sončna svetloba so glavni dejavniki, ki jih vsi potrebujemo. Ni treba, da smo ravno znanstveniki, da bi prepoznali učinke svežega zraka in dnevne svetlobe na vsa živa bitja. Če imamo v svojem domu rastline, lahko opazujemo, kako omenjena dejavnika vplivata nanje. Kot kaže, pa se tudi mi ne razlikujemo bistveno od svojih zelenolistnih prijateljev. Raziskava Barometer zdravih domov, ki jo je izvedla skupina VELUX, razkriva, da več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem.
 Rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, so postale izjemno priljubljene, kljub temu pa strokovnjaki poudarjajo, da za svoje preživetje potrebujejo vsaj zmerno svetlobo. Poleg tega določena količina naravne svetlobe ni potrebna samo za preživetje, ampak tudi za rast in razvoj rastlin. Sicer rastline izkoriščajo razpoložljivo dnevno svetlobo za optimizacijo zgodnjega razvoja sadik ter s pomočjo svetlobe oblikujejo svojo rast. Znanstveniki so ugotovili, da lahko sadike celo spremenijo barvo ali obliko, da preživijo neprijetne razmere, dokler ne najdejo prave količine sonca in kisika. V vsakem primeru jo morajo, saj brez svetlobe in svežega zraka propadejo in umrejo.

Rastline v 24 urah odstranijo do 87 odstotkov toksinov iz zraka
 
Po drugi strani pa tam, kjer rastline uspevajo in cvetijo, obstaja velika verjetnost, da se bomo tudi mi počutili dobro. Obsežna raziskava NASE je namreč pokazala, da lahko sobne rastline v 24 urah odstranijo do 87 odstotkov toksinov iz zraka. Poleg tega opazovanje zelenja in narave pomaga, da se počutimo bolj sproščene in umirjene, kar ugodno vpliva na naše vsakdanje razpoloženje.

85.000 Slovencev meni, da živi v pretemnem domu
 
Hkrati pa bodo dejavniki, ki osrečujejo naše rastline, osrečili tudi nas. Šestletna študija, ki je zajela 16.000 ljudi, je pokazala, da ima dnevna svetloba od vseh vremenskih dejavnikov največji vpliv na naše razpoloženje in zaznani stres. Skrb vzbujajoč podatek namreč je, da je raziskava Barometer zdravih domov pokazala, da kar 85.000 Slovencev meni, da živi v pretemnem domu brez zadostne dnevne svetlobe.
 Pretemen dom lahko neposredno vpliva na razpoloženje in počutje ter lahko vodi v depresijo. Dnevna svetloba torej izboljšuje razpoloženja, saj pomaga ublažiti simptome depresije in anksioznosti ne glede na to, ali smo na prostem in uživamo na spomladanskem soncu ali imamo dovolj dnevne svetlobe v svojem domu.

Več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem.Več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem.

Z zadostno količino dnevne svetlobe poskrbimo zase in za svoje rastline
 
Če torej z dodajanjem dodatnih oken povečamo količino dnevne svetlobe in svežega zraka v svojem domu, ne bomo le bolje skrbeli za svoje rastline, ampak bomo neposredno vplivali na svoje duševno zdravje. Očitno je, da več ko ima dom steklenih površin, več sončne svetlobe bo vstopilo v prostor. Koliko dnevne svetlobe bo vstopilo v naš prostor, pa je odvisno tudi od položaja oken. Zanimivo je tudi to, da strešna okna prepuščajo dvakrat več svetlobe kot navpična.