Strešna okna VELUX od zdaj v embalaži brez plastike

Namesto plastike bo okenska embalaža sestavljena iz kartona – na leto bodo prihranili 900 ton plastike

Velux - embalaza
Embalaža za strešna okna in senčila brez plastike

Skupina VELUX je sporočila, da je že 90 odstotkov1 njihove embalaže za strešna okna in senčila brez plastike in da ta temelji zgolj na osnovi papirja. Vodilni svetovni proizvajalec strešnih oken tako uporablja novo papirnato embalažo za vse svoje najbolj priljubljene izdelke. S tem bodo na leto prihranili 900 ton plastike, njihovi poslovni partnerji (monterji in krovci) pa bodo pri delu še lažje upravljali z odpadno embalažo.
Po vsem svetu se vsako leto proizvede 300 milijonov ton plastičnih odpadkov in raziskovalci ocenjujejo, da je 60 odstotkov plastike, proizvedene od leta 1950, končalo na odlagališčih ali v naravnem okolju2. Plastika, ki je proizvedena zgolj za enkratno uporabo, dokazano negativno vpliva na biotsko raznovrstnost in naravno okolje če konča na napačnih mestih.Namesto iz plastike bo okenska embalaža sestavljena iz kartona, ki ima certifikat Sveta skrbnikov gozdov - Forest Stewardship Council (FSC).
Z odstranitvijo plastičnih komponent, ki so iz ekspandiranega polistirena (EPS), bodo krovci in monterji prihranili čas pri ločevanju in razvrščanju odpadne embalaže. Postopki odstranjevanja bodo tako učinkovitejši kot cenejši.

13-odstotno zmanjšanja ogljičnega odtisa
 
Ta transformacija je privedla do 13-odstotnega zmanjšanja ogljičnega odtisa embalaže skupine VELUX za poševna strešna okna in je ključnega pomena za doseg cilja celotne trajnostne strategije, da bo torej do leta 2030 embalaža iz enega materiala, brez plastike in da jo bo možno 100-odstotno reciklirati. To je tudi prvi korak v obsežni trajnostni transformaciji načina poslovanja skupine VELUX ter izdelkov in rešitev, ki jih prinaša na trg.
»V podjetju VELUX smo zavezani k prispevanju za bolj trajnostno prihodnost in za njeno doseganje. Zato v središče svojih odločitev o izdelkih postavljamo planet in naravo,« pravi Vojko Golmajer, direktor podjetja VELUX Slovenija in VELUX Hrvaška. 
 
»Naša embalaža je pomemben sestavni del izdelkov, zato mora biti tudi čim bolj prijazna do okolja. Ponosni smo, da smo znatno zmanjšali količino plastike, ki jo uporabljamo za pakiranje in zaščito svojih strešnih oken. To je pomemben korak k doseganju trajnostnega cilja, ki ga imenujemo 'Naša zelena embalaža'.«
Trajnostna strategija skupine je bila predstavljena leta 2020. To je 10-letna transformacijska pot, na kateri VELUX uvaja ukrepe, ki pozitivno vplivajo na podnebje in naravo, inovira trajnostne izdelke in zagotavlja odgovorno poslovanje.
Dodatne informacije o trajnostni strategiji VELUX 2030: www.velux.com/what-we-do/sustainability/sustainability-strategy

Opombe
1 Embalaža brez plastike je na voljo za naslednje tipe strešnih oken: GGL, GGU, GPL, GPU*, GZL, GLL, GLU, in sicer tako za ročne kot električne različice.
*Pri tipu GPU je ta embalaža na voljo samo za ročno različico oken.
2 Program Združenih narodov za okolje: https://www.unep.org/interactive/beat-plastic-pollution/
3 Nova študija kaže, da je plastika v oceanih v porastu (nationalgeographic.com) in plastika za enkratno uporabo 101 (2020), NRDC. [splet] 9. 4.: https://www.nrdc.org/stories/single-use-plastics-101 [25. 2. 2021].

Fotogalerija