Uporaba kovin v gradbeništvu

Človek uporablja kovine že več tisočletij, pomembnejšo vlogo v gradbeništvu pa so dobile šele v zadnjih desetletjih.

Projekti: Uporaba kovin v gradbeništvu
Tower Bridge na reki Temzi je ena glavnih atrakcij Londona (foto A. Godeša 2009)

Železo kot konstrukcijski material so prvič uporabili pri gradnji mostu čez reko Severn v Angliji. Elemente 60-metrskega mostu (največji razpon meri 30,5 metrov) so izdelali iz 800 odlitkov oziroma iz skupaj 379 ton litega železa. Otvoritev je bila prvega januarja 1781. Most še danes nosi ime po materialu, iz katerega je izdelan – The Iron Bridge.
V 19. stoletju se je uporaba litega železa hitro razširila. V Londonu so na območju sadnega in zelenjavnega trga leta 1830 zgradili novo pokrito tržnico, pri kateri so uporabili tudi velike kovinske nosilce, prekrite s steklom.
Leta 1867 so na svetovni razstavi v Parizu prvič prikazali uporabo železa za ojačitev betonskih cvetličnih korit. železno in pozneje jekleno žico ojačan beton je od cvetličnih korit kmalu našel pot v gradnjo visokih zgradb.
Nebotičniki so postali resničnost šele z uporabo jekla. Prva 10-nadstropna zgradba na svetu, pri gradnji katere so uporabili jekleno konstrukcijo, je bilo leta 1885 poslopje zavarovalnice New York Home Insurance v Chicagu, Illinois (ZDA).
Ob koncu 19. in začetku 20. stoletja se je hitro razširila uporaba jekla za armiranje betona in gradnja z uporabo jeklenih nosilcev. Večnadstropne zgradbe z jekleno strukturo so običajno 50 odstotkov lažje od enako velikih betonskih zgradb. Jekleni mostovi so v povprečju 4-krat do 8-krat lažji od tistih iz betona.
Nadomeščanje običajnih vrst jekla z novimi naprednimi jekli visoke trdnosti omogoča gradnjo visokih zgradb, za katere porabimo 50 odstotkov manj jekla kot pred 50 leti.
 Jeklene zgradbe vse pogosteje načrtujejo tako, da jih je mogoče brez večjega napora razstaviti in ponovno sestaviti na nekem drugem kraju. Na ta način je mogoče zagotoviti ogromne prihranke ne le pri sami investiciji, temveč tudi minimalen dodatni vpliv na okolje.

Več v reviji Gradbenik december 2021

Fotogalerija