ZAG gradi nov Požarni laboratorij

ZAG v industrijski coni v Logatcu gradi nov Požarni laboratorij, ki bo edini v tem delu Evrope in bo odprt v letu 2021. Vrednost celotne investicije znaša dobrih 10 milijonov EUR. Večja oprema bo sofinancirana iz projekta InnoRenew, stavba pa iz sredstev ZAG ter MIZŠ.

ZAG-Požarni laboratorij
Računalniška risba sodobnega Požarnega laboratorija ZAG v Logatcu

Nov Požarni laboratorij bo omogočil razširitev področja raziskovanja na vzpostavitev možnosti izvajanja raziskav v komplementarnem smislu od materiala do stavbe in vzpostavitev raziskav na nivoju evropske znanstvene odličnosti.

Gradnja novega Požarnega laboratorija ZAG v Logatcu

Nova oprema požarnega laboratorija bo omogočala preskušanje požarnih lastnosti materialov in konstrukcij v vseh merilih, od nekaj gramov do polne velikosti (npr. avtomobila, omare, modelne hiše, itd.). Omogočeno bo preskušanje hitrosti gorenja, sproščanja toplote pri gorenju in vpliva dostopnosti zraka na potek gorenja. Izvajale se bodo analize za določanje kemijske sestave dimnih plinov in posledično njihovo (akutno in kronično) toksičnost, analize vplivov na okolje in ekosisteme, vpliv materialov, ki zavirajo gorenje, procesi oglenja lesa, napetosti v različnih materialih kot posledica požarne obremenitve in nepravilnosti v materialu ter obnašanje kompozitov v požaru.