Zakaj je nujno, da arhitekti najdejo navdih v dnevni svetlobi?

Arhitekti imajo pomembno vlogo in velik vpliv na življenja posameznikov.

Velux_PR_arhitekti

Več kot 90 % svojega časa preživimo namreč v zaprtih prostorih, zato je pomembno, da ustvarjajo primerne prostore. Posebno odgovornost imajo pri oblikovanju prostorov za najmlajše, torej pri otroških sobah. Te sobe so namenjene učenju, igri in sanjarjenju, zato je še toliko bolj ključno, da se ustvari popoln kotiček. 

Vsak arhitekt ve, da so ustrezna orientacija, optimalna naravna osvetlitev in prijeten razgled temelji celovite prostorske rešitve, ko pa je navdih še dnevna svetloba, je soba lahko popolna. Naravna svetloba zagotavlja tudi številne druge prednosti. 

Poveča vsak prostor

Veliko dnevne svetlobe in razgled optično povečata vsak prostor, naredita odličen vizualni vtis, izboljšata razpoloženje, zmanjšata občutek utrujenosti in podaljšata dan, kar spodbuja aktivnost, ustvarjalnost in ambicioznost otrok. 


Razkriva prave barve

Najboljši arhitekti pri zasnovi prostora upoštevajo njegov namen in potrebe stanovalcev. Otroke vodijo naravni vzgibi po dotikanju, čutenju, poslušanju in opazovanju stvari. Arhitekti lahko ustvarijo prostor, kjer bodo te potrebe izpolnjene: dnevna svetloba razkrije resnične barve in spodbuja ravnovesje otrok, njihovo aktivnost čez dan in boljši počitek ponoči. Koncentracija in sposobnost učenja se lahko ob boljši kakovosti svetlobe izboljšata za do 15 %.


Povezuje z naravo

Prepuščanje sončne svetlobe v notranjost in razširjen razgled ustvarjata občutek povezanosti z zunanjim svetom in pristnega stika z naravo. Pomembno je, da arhitekti povežejo notranjost z zunanjostjo in v prostore prinesejo naravo, saj ta pomirja in razveseljuje ljudi.


Če arhitekti pri zasnovi stavb upoštevajo navedeno, lahko izboljšajo življenja ljudi. Zamisli, s katerimi se razširi razgled in poveča količina dnevne svetlobe so izjemno pomembne. Za to obstajajo enostavne rešitve, kot je na primer podaljšanje oken do tal ter kombiniranje vertikalnih in strešnih oken v hišah z bivalnim podstrešjem.

Več zgodb o dnevni svetlobi preverite na https://www.velux.si/pro/stran-arhitekti/zgodbe-dnevna-svetloba