Zelena gradnja prihodnosti

Končni cilj zelene gradnje bi morala biti celovita kalkulacija stroškov za vsako mikrolokacijo posebej in vključitev lokalnih materialov in postopkov izdelave, ki bodo dolgoročno čim manj najmanj obremenili okolje.

Zelena gradnja prihodnosti

Okolju prijazna gradnja, ekološka, trajnostna ali zelena gradnja ter še s kakšnim drugim izrazom poimenovano človekovo gradbeno poseganje v okolje zajema celotni proces od zamisli preko načrtovanja do izvedbe, pa tudi poznejše uporabe in vzdrževanja bivalnega, delovnega ali siceršnjega okolja. Projektanti skušajo že vnaprej predvideti in zmanjšati negativne vplive ob sami gradnji - pa tudi poznejši uporabi - in upoštevati degradacije materialov ter s tem povezane posege celo vse do konca življenjske dobe nekega objekta.

Za opredelitev zelene gradnje so zato poleg nizke porabe energije pomembna tudi številna druga merila, ki so pomembna že pred začetkom in med potekom gradbenega projekta ali pa to postanejo šele po končanih gradbenih delih. To so na primer smiselna izraba virov in čim boljša izkoriščenost prostora, dostopnost in transportna povezanost z drugimi objekti in naselji, oskrba in čim boljša izraba vode, enostavno in cenovno ugodno vzdrževanje, čim manj emisij ogljikovega dioksida in drugih emisij med obratovanjem, ustrezno ravnanje z odpadki itd. - torej čim večja energijska neodvisnost in čim manjši vpliv na okolje med gradnjo in poznejšo uporabo objekta.

 

Več v reviji Gradbenik