Kako vnesti v svoj dom več dnevne svetlobe?

Raziskave kažejo, da dnevna svetloba vpliva na boljše počutje, spanje, učenje in celo učinkovitost odločanja. Preverite, kako jo lahko enostavno vnesete v svoj dom.

Velux - dnevna svetloba
Na raven serotonina, hormona sreče, močno vpliva dnevna svetloba.

Dnevna svetloba zviša raven hormona sreče 

Na biološki ravni so za uravnavanje našega razpoloženja odgovorni različni hormoni. Eden od njih je serotonin, pogosto imenovan tudi hormon sreče, ki ima pomembno vlogo pri občutkih zadovoljstva, osredotočenosti in splošnega dobrega počutja. Če je raven serotonina v telesu nizka, lahko to povzroči žalost, tesnobo ali celo depresijo.

Na njegovo raven močno vpliva dnevna svetloba, saj ugodno vpliva na razpoloženje in pomaga ublažiti simptome depresije in anksioznosti. “Ker več kot 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih, je izjemno pomembno, da v svojih domovih in pisarnah poskrbimo za zadostno količino dnevne svetlobe in povežemo svoje domove z zunanjim prostorom,” dodaja Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX Slovenija.

Dnevna svetloba vpliva na učinkovitost odločanja

Raziskave kažejo, da ima od vseh vremenskih dejavnikov, ki vplivajo na naše razpoloženje in zaznavanje stresa, največji vpliv dnevna svetloba. Večja izpostavljenost dnevni svetlobi izboljša učinkovitost odločanja za 79 %, medtem ko 73 % ljudi navaja, da je dnevna svetloba boljša za splošno zdravje in zdravje vida kot umetna svetloba.

Velux - dnevna svetlobaV mansardnem stanovanju je treba vgraditi več strešnih oken.

Kako pripeljati več dnevne svetlobe v prostor?

Enostavno skozi okna. Optimalna zasnova zdravega domačega okolja mora vključevati ustrezno velika in pravilno vgrajena okna. V mansardnem stanovanju je treba vgraditi več strešnih oken. To lahko storite tudi z rešitvami za strešna okna VELUX. Z njimi boste izboljšali bivanjsko udobje, ustvarili zdravo ozračje, ponujajo vam prostornejšo notranjost, čudovite razglede ter odlično zasnovo in vrhunsko estetskost stavbe.

Neža Močnik, arhitektka pri podjetju VELUX Slovenija, ob tem dodaja: »Nedvomno je, da dnevna svetloba izboljša naše razpoloženje, nam pomaga, da se počutimo zbrane in polne energije, kar je zelo koristno pri delu od doma, učenju ali preprosto počitku. Študije tudi kažejo, da dnevna svetloba celo izboljša učne sposobnosti otrok do 15 %, zato je pomembno, da skrbimo za svoje počutje, za dovolj dnevne svetlobe v prostoru, primerno senčenje in redno prezračevanje.«

Velux - dnevna svetlobaVgraditev ali zamenjava strešnega okna je enostavna.

Strešno okno lahko enostavno vgradite ali zamenjate v enem dnevu 

Vgraditev ali zamenjava strešnega okna je enostavna, vendar naj se ne prelevi v projekt sam svoj mojster. Vsekakor je priporočljiv brezplačen posvet s strokovnjakom za strešna okna, ki vam bo pomagal izbrati prave izdelke in vam bo na voljo skozi celoten postopek. V dodaten navdih pa so vam lahko tudi brezplačni nasveti. Raziščite priložnosti, ki jih neomejena dnevna svetloba prinaša v naša življenja, saj ko enkrat vidite več, manj ni več dovolj.

Velux - dnevna svetlobaOptimalna zasnova zdravega domačega okolja mora vključevati ustrezno velika in pravilno vgrajena okna.