Sv. Barbara varuje predorske delavce drugega tira

Na trasi drugega tira na portalu predora T8 v Dekanih so v torek, 26. oktobra 2021 postavili kapelico sv. Barbare.

Kolektor - sv. Barbara
Botra predora županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan s kipcem sv. Barbare (foto: Kolektor Gradbeništvo)

Na trasi drugega tira v dolžini 27,1 km je predvidenih kar sedem predorov (najdaljši v dolžini 6.714 m), ki skupaj s servisnimi in izstopnimi cevmi merijo 37,4 km. Brez predorov gradnja drugega tira na tako zahtevnem geološkem območju ne bi bila možna. Zato je pomemben del projekta tudi postavitev kapelice sv. Barbare.
Kapelico so postavili na portalu predora T8, ki je del enotirne železniške povezave Divača–Koper na odseku Črni Kal–Koper. Gre za najdaljši predor železniške proge (v dolžini približno 3,8 km) na spodnjem odseku trase od skupno sedmih predorov na celotni trasi drugega tira. Postavitev kapelice sv. Barbare v predoru T8 tako velja kot simbolično dejanje varnosti in zaščite.
Postavitve kapelice so se udeležili tudi Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, in Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je kipec sv. Barbare posvetil, v kapelico pa ga je postavila botra predora, županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan.
Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG in predstavnik vodilnega partnerja v konzorciju, je ob postavitvi kapelice med drugim izjavil: »Tudi ob gradnji predorov drugega tira smo se v Kolektorju CPG odločili spoštovati izjemno pomembno tradicijo – postavitev kapelice sv. Barbare, zavetnice predorskih delavcev. Običaj, za katerega verjamemo, da služi svojemu namenu in ne bo varoval le predorskih delavcev, ampak vse, ki bedijo, dihajo in živijo s tem največjim in najzahtevnejšim infrastrukturnim projektom.«
26. oktobra je dolžina izkopanega dela predora T8 znašala 51 metrov od predvidene dolžine 3.808 metrov predora. Izkop predora poteka na obeh straneh. Gradnja predora poteka tudi na gradbišču T7 na Črnem Kalu, kjer dela izvaja družba Yapı Merkezi. Trenutno se nahajajo na 60 metrih od predvidenih skupnih 1.154 metrov. Dela na obeh predorih potekajo skladno s terminskim načrtom.

Fotogalerija