Arhitekturni natečaj Baumit LifeChallenge: med zmagovalci tudi slovenski projekt

V kategoriji Večstanovanjska stavba je zmagal projekt LAB Arhitekti d.o.o. - oskrbovana stanovanja Murgle

Baumit - natečaj
Zmagovalni projekt v kategoriji Večstanovanjska stavba: oskrbovana stanovanja Murgle, LAB Arhitekti d.o.o. (foto: Žiga Lovšin)

Baumit Life Challenge je mednarodni arhitekturni natečaj, na katerem vsako drugo leto Baumit podeli nagrade za najboljše evropske arhitekturne rešitve, ki jih krasijo fasade Baumit. Tekmovanje, letošnje je bilo četrto, poteka v šestih kategorijah, in sicer Enodružinska stavba, Večstanovanjska stavba, Nestanovanjska stavba, Toplotna (energetska) prenova, Zgodovinska prenova in Struktura poudari obliko.
Na natečaj je prispelo 384 projektov iz 25 držav, med katerimi je mednarodna žirija 13 arhitektov izbrala 36 finalistov, po šest iz vsake kategorije.
Med finalisti so bili tudi trije projekti iz Slovenije: v kategoriji Enodružinska stavba projekt Patio No.1, ki so ga zasnovali arhitekti Peter Gabrijelčič, Boštjan Gabrijelčič, Aleš Gabrijelčič, izvedlo pa podjetje Libela s.p. Gre za stanovanjsko hišo na obrobju Ljubljane s 180 m² uporabne površine in minimalističnega oblikovanja, zgrajeno leta 2019, uporabljen pa je bil fasadni sistem Baumit Star.
V kategoriji Večstanovanjske stavbe se je žirija odločila, da med šestimi finalnimi projekti najbolj izstopa projekt družbe LAB Arhitekti, Ljubljanski arhitekturni biro, d.o.o., za oskrbovana stanovanja Murgle v Ljubljani. V štirih stavbah je 98 stanovanj različnih velikosti in wellnes center z bazenom, savnami, prostorom za fitnes in manjša klinika v pritličju. Izvajalec del je bilo podjetje Tosidos d.o.o., uporabljen je bil fasadni sistem Baumit EPS in Baumit Pro, dokončan pa je bil leta 2019.
V kategoriji Zgodovinske prenove se je med šest finalistov uvrstil projekt Grad Štanjel v istoimenski vasici. Slikovit grad, eden največjih na Krasu, je bil po dolgih letih zanemarjanja skrbno obnovljen po projektu Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Izvajalec del je bilo podjetje KSP d.d. Sežana, na natečaju predstavljena prenova pa je bila končana leta 2018. Pri prenovi so uporabili Baumitove izdelke SilikatColor, MPA 35 in MultiWhite / RenovierSpachtel W.
Zmagovalec v kategoriji Enodružinska stavba je madžarski projekt Longitudinal-axis-home, v kategoriji Nestanovanjska stavba slovaški projekt Dvorišče, v kategoriji Toplotna (energetska) prenova projekt Vivienda Alcoba, Španija, v kategoriji Zgodovinska prenova projekt Secesija iz Avstrije in v kategoriji Struktura poudari obliko francoski projekt Rue CURIAL.
 Nagrade natečaja Baumit Life Challenge 2020 bi morali podeliti že maja lani, vendar je bil dogodek zaradi pandemije prestavljen na leto 2021, potekal pa je 22. aprila preko spleta.

Fotogalerija