Prva skoraj nič-energijska MultiComfort hiša

Saint-Gobain in Lumar sta 6. maja predstavila prvo skoraj nič-energijsko MultiComfort individualno stanovanjsko hišo v Sloveniji. Hiša, ki je postavljena na Jesenicah, je rezultat uspešnega sodelovanja omenjenih podjetij.

Prva skoraj nič-energijska MultiComfort hiša

Prva demo MultiComfort hiša na Jesenicah predstavlja začetek sodelovanja med podjetjem Lumar in koncernom Saint Gobain. Obe družbi sta znani po inovativnosti in trajnostni usmerjenosti. Lumar je na povabilo multinacionalke Saint-Gobain razvil poseben konstrukcijski sistem ter detajle, Saint-Gobain pa je prispeval napredne rešitve in smernice.

Prva MultiComfort individualna stanovanjska hiša je Lumarjeva skoraj nič-energijska hiša Primus-D 150 s 150 kvadratnimi metri bivalne površine, ki odraža filozofijo MultiComfort standardov. Koncept MultiComfort predstavlja napreden in holističen pristop pri obravnavanju ključnih vidikov bivalnega ugodja - od zvoka, zraka, dnevne svetlobe ter temperature. V hišo so vgrajeni tudi senzorji, s katerimi spremljajo druge parametre bivanja, kot sta količina ogljikovega dioksida v zraku in relativna vlažnost, ki prav tako govorita o kakovosti bivanja v hiši. Sočasno se spremlja tudi raba energije, analiza vseh rezultatov pa bo služila za razvoj produktov v prihodnje.

 

Več v majski številki revije Gradbenik