Slovenski paritetni sklad?

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je v konferenčni centru Term Zreče 27. in 28. januarja pripravila že tradicionalno skupno strokovno srečanje gradbincev, kleparjev krovcev, slikopleskarjev, fasaderjev in instalaterjev - energetikov.

Prve novice

Prvi del srečanja je potekal skupaj za vse udeležence s predavanji in razpravami o tematikah, ki se dotikajo delovanja vseh sekcij oziroma obrtnikov.

Med zanimivejšimi je bila razprava o možnosti uvedbe paritetnega gradbenega sklada v Sloveniji (podobno kot imajo to urejeno v Avstriji), razprava o prenehanju pogodbe o zaposlitvi in o pogojih za pridobitev Znaka odličnosti v gradbeništvu.

Na dopoldanski okrogli mizi so se zavzeli za to, da bi tudi v Sloveniji ustanovili paritetni sklad. S tem slovenski delodajalci, ki storitve opravljajo v tujini, ne bi imeli dvojnih stroškov, bolje bi bili zaščiteni tudi sezonski delavce iz držav nekdanje Jugoslavije, slovenska podjetja, ki delajo oziroma bi želela delati v tujini, pa bi bila konkurenčnejša. Popoldan je potekalo srečanje ločeno po posameznih sekcijah.