Veluxov zajtrk za arhitekte: o zračenju, zraku in dihanju

Podjetje Velux Slovenija d.o.o. je 10. junija pripravilo že tretji »zajtrk za arhitekte«. Tudi tokratna tema je bila namenjena zdravemu življenju, predavatelja dr. Matjaž Prek in Janez Hudovernik sta namreč govorila o zračenju, zraku in dihanju.

Veluxov zajtrk za arhitekte: o zračenju, zraku in dihanju

Tudi tokratni »arhitekturni zajtrk« oziroma pogovor na temo naravnega prezračevanja in njegovem vpliva na zdravje je potekal v kavarni Caffe Argentino v BTC (poleg restavracije Argentino).

Dr. Matjaž Prek, predavatelj na Fakulteti za strojništvo in specialist za tehnologije hlajenja, ogrevanja in klimatizacije, je med drugim povedal, da sicer potrebujemo energijsko učinkovite stavbe, vendar moramo pri tem postaviti na pomembno mesto tudi uporabnike prostorov in njihovo udobje ter kakovost bivanja. Zagotavljanje kakovosti zraka v današnjih zrakotesnih stavbah postaja pomemben sestavni elementov načrtovanja.

Janez Hudovernik, univ. dipl. inž., inštruktor dihanja po programu Oxygen Advantage, je udeležencem srečanja razložil, zakaj je pravzaprav pomembna dobra kakovost zraka v prostoru (raziskave pokazale, da je zrak v otroških sobah do petkrat bolj onesnažen kot zunaj) in kako je s tem povezano dihanje, ki pomembno vpliva na delovanje različnih elementov našega organizma, od imunskega sistema, prebave, čustvenega odziva do umskih sposobnosti.

Podjetje Velux Slovenija d.o.o. iz Trzina je del mednarodne skupine Velux s prodajnimi in proizvodnimi dejavnostmi v več kot 35 državah iz z več kot 10.000 zaposlenimi. Tema prvega zajtrka za arhitekte, ki so ga pripravili 8. aprila, je bilo spanje, drugega (5. maj) pa cirkadiani ritem.